26 Μαΐου 2015

Εισαγωγή στην προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει περίπου 5% των εγκύων και μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό. Συνήθως ξεκινά στις 20 εβδομάδες και εμφανίζεται στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του τοκετού ή 48 ώρες μετά τη γέννα. Μπορεί να είναι σοβαρής ή ήπιας μορφής και μπορεί να εξελιχθεί με γρήγορους ή αργούς ρυθμούς. Οι γιατροί ελέγχουν την ύπαρξη της σε κάθε προγεννητική επίσκεψη μετρώντας την πίεση και παίρνοντας δείγμα ούρων.

Πώς μπορεί να επηρεαστεί η υγεία σας και η υγεία του μωρού;
Οι περισσότερες γυναίκες αναπτύσσουν μια ήπια μορφή προεκλαμψίας κοντά στην ημερομηνία τοκετού και δεν δημιουργείται καμία επίπτωση ούτε σε αυτές ούτε στα νεογέννητα. Όσο πιο σοβαρά τα συμπτώματα και όσο πιο νωρίς εμφανιστούν τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο για εσάς και το μωρό.

Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επηρεαστούν τα όργανα του μωρού και να κινδυνέψει η υγεία και των δύο. Γι’ αυτό θα χρειαστεί να επισπευτεί ο τοκετός. Εξαιτίας της υψηλής πίεσης και της μειωμένης ροής αίματος που προκαλεί η προεκλαμψία υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί το συκώτι, τα νεφρά και ο εγκέφαλος της εγκύου. Εξαιτίας της χαμηλής ροής αίματος προς τη μήτρα ενδέχεται να επηρεαστεί και το μωρό. Δηλαδή να αναπτυχθεί σε χαμηλότερους ρυθμούς από τους κανονικούς, το αμνιακό υγρό να είναι μειωμένο, να αποκολληθεί ο πλακούντας.

Κάποιες φορές η προεκλαμψία μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και να οδηγήσει στην εκλαμψία, μια αρκετά σοβαρή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει τη μητέρα και το βρέφος.

Το σύνδρομο HELLP
Κάποιες γυναίκες με προεκλαμψία αναπτύσσουν ένα σύνδρομο, το HELLP. Το Η αφορά την κατάρρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα Ε και L τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα. Τα L και το P είναι για τα χαμηλά αιμοπετάλια. Το HELLP μπορεί να δημιουργήσει τα ίδια σοβαρά προβλήματα με τη βαριάς μορφής προεκλαμψία. Σε περίπτωση που ο γιατρός διαγνώσει προεκλαμψία θα χρειαστεί να γίνονται ανά περιόδους αιματολογικές εξετάσεις για το HELLP.

Τα συμπτώματα
Η προεκλαμψία εμφανίζεται ξαφνικά και τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να είναι δείγμα της. Το πρόσωπο πρήζεται. Το ίδιο τα χέρια και τα πόδια. Επίσης, αν πάρεις ξαφνικά αρκετά κιλά. Ο έντονος και επίμονος πονοκέφαλος, τα προβλήματα όρασης (θα θολώνουν τα μάτια, θα φαίνονται πράγματα διπλά). Η ναυτία και τάσεις για εμετό. Προσοχή, όχι η φυσιολογική ναυτία αλλά κάτι πολύ πιο έντονο και επίμονο. Σε κάθε περίπτωση η έγκυος ωφείλει να συμβουλεύεται τον γιατρό της γιατί όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν αυτόματα προεκλαμψία.

Τι την προκαλεί;
Την τελευταία δεκαετία οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει αρκετά πράγματα για την προεκλαμψία αλλά και πάλι πολλές πλευρές της παραμένουν στο σκοτάδι. Το τι την προκαλεί δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα. Όπως και δεν γνωρίζουμε γιατί κάποιες γυναίκες την παθαίνουν ενώ κάποιες όχι. Επομένως δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να προληφθεί.

Η προεκλαμψία ξεκινά στην αρχή της εγκυμοσύνης, προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα. Ξεκινά με ένα πρόβλημα στον πλακούντα που περιορίζει τη ροή του αίματος προς το έμβρυο.

Aν η γυναίκα έχει υψηλή αρτηριακή πίεση πριν από την εγκυμοσύνη πρέπει να ενημερώσει τον γυναικολόγο της. Άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για προεκλαμψία είναι: η χρόνια υπέρταση, η σιδηροπενική αναιμία, ο διαβήτης, νεφροπάθειες και αυτοάνοσα νοσήματα. Επίσης αν κάποια συγγενής εμφάνισε προεκλαμψία ή αν η έγκυος είναι υπέρβαρη. Η πολύδυμη κύηση και η ηλικία (αν η μητέρα είναι κάτω από 20 ή άνω των 40 χρόνων) είναι δύο ακόμη παράγοντες.

Πώς διαχειρίζεται;
Εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, πόσο μηνών είναι η έγκυος και αν έχει επηρεαστεί ή όχι το έμβρυο. Μπορεί να χρειαστεί για κάποιες ημέρες να εισαχθεί στο νοσοκομείο ή να παραμείνει ακίνητη στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται ψυχραιμία και πιστή εφαρμογή των οδηγιών του γιατρού.

Το άρθρο αυτό δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την ιατρική γνωμάτευση.

Απόδοση: Μένια Πέτση
Πηγή: http://www.babycenter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου