21 Μαΐου 2015

Γράμμα στα πρόωρα δίδυμά μου

Οι γιατροί είχαν προβλέψει τη σημερινή ως πιθανή ημέρα τοκετού. Σήμερα όμως κλείνετε 3 μήνες ζωής.

Γεννηθήκατε μία Πέμπτη, μετά από 27 εβδομάδες κύησης! Περάσατε τις πρώτες 84 ημέρες της ζωής σας μέσα στους αποστειρωμένους τοίχους της Μονάδας Εντατικής Νεογνών και εγώ πέρασα τις πρώτες 84 νύχτες της ζωής σας χωρίς εσάς. Προσευχήθηκα πολύ. Προσευχήθηκα και ικέτευσα να μην θυμάστε, να ξεχάσετε κάθε ένεση, κάθε σωληνάκι που σας έβαλαν και κάθε λεπτό που ήσασταν μόνα σε εκείνο το πλαστικό κουτί.

Καθώς σας έβλεπα να μεγαλώνετε, συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν κάποια πράγματα μέσα σε όλον αυτόν τον εφιάλτη που δεν θα ήθελα να ξεχάσω-κάποια πράγματα για εσάς που θα ήθελα να γνωρίζετε.

1) Είστε δυνατοί
Σας είδα να παλεύετε για μια ανάσα. Είδα την αποφασιστικότητα στα μάτια σας καθώς προσπαθούσατε να εισπνεύσετε, την ανακούφιση και την εξάντληση στο πρόσωπό σας όταν εκπνέατε. Το κάνατε ξανά και ξανά ώσπου το σώμα σας απέκτησε μόνο του το ρυθμό.
Ίσως έρθουν στιγμές στο μέλλον που θα νιώσετε αδύναμοι και ανεπαρκείς. Να θυμάστε τι είστε ικανοί να πετύχετε αποκλειστικά και μόνο με τη δική σας θέληση και το θάρρος.

2) Ήσασταν έτοιμοι
Περάσατε τόσο πολλά στην Εντατική. Μία μέρα σας κράτησα (όσο πιο σφιχτά μου επιτρεπόταν) και θέλησα να απολογηθώ γι' αυτό. Σας ζήτησα συγγνώμη για όλα όσα σας συνέβησαν, που δεν μπόρεσα να σας κρατήσω μέσα μου περισσότερο, που δεν σας προστάτευσα από τον κόσμο με τον τρόπο που ήθελα. Αν και πίστευα πως ήμασταν μόνοι ένας νοσοκόμος ίσως με άκουσε και την επόμενη μέρα μου είπε: «Όλα αυτά τα χρόνια που δουλεύω εδώ, για ένα πράγμα μπορώ να είμαι σίγουρος: πως αυτά τα μωρά είναι ικανότατα στο να μας λένε με τον τρόπο τους τι χρειάζονται». Είχε δίκιο. Περάσαμε άσχημα αλλά είστε δυνατοί, υγιείς και ακριβώς όπως έπρεπε να είστε. Ίσως κάποια στιγμή στη ζωή σας να μην νιώσετε έτοιμοι για κάτι που θα σας ζητηθεί, ίσως νιώσετε τρομαγμένοι ή πιεσμένοι. Να θυμάστε ότι το ένστικτό σας για το σωστό timing δεν κάνει λάθος.

3) Είστε προνομιούχοι
Υπάρχουν πολύ λόγοι γι' αυτό και τους γράφω σήμερα που είστε καλά. Και είστε καλά γιατί γεννηθήκατε σε μία χώρα που διέθετε την τεχνολογία και τις υποδομές για να υποστηρίξει το εύθραυστο σωματάκι σας. Είστε καλά γιατί τυχαίνει να ζούμε σε μια κοινωνία με μοναδική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη. Eίστε εντελώς καλά γιατί οι συνεργάτες μου δούλεψαν σκληρά χάνοντας την άδεια τους για να μπορώ εγώ να είμαι κάθε μέρα δίπλα σας μέχρι να αναρρώσετε. Ίσως κάποια στιγμή στη ζωή σας συναντήσετε ανθρώπους λιγότερο προνομιούχους. Μην νιώσετε ενοχή, να είστε πάντα ευγνώμονες.

4) Δεν είστε μόνοι
Δεν ξέρω πως είναι να έχεις έναν ολόιδιο δίδυμο αδελφό. Ποτέ δεν θα μάθω. Αυτό που ξέρω είναι ότι όποτε κρατούσα μόνο τον έναν από εσάς αγκαλιά, ήσασταν ανήσυχοι και νευρικοί ενώ όταν σας κρατούσα και τους δύο ηρεμούσατε. Ξέρω ότι ο ρυθμός της καρδιάς σας είναι συγχρονισμένος. Σας είδα με πόση προσοχή κοιτούσατε ο ένας τον άλλο και πώς απλώνατε τα χέρια σας για να αγγίξετε ο ένας τον άλλο. Έμαθα ότι να έχεις έναν δίδυμο αδελφό σημαίνει ότι κάποιος αγωνίζεται μαζί σου.

5) Είστε αξιαγάπητοι
Επειδή οι επισκέψεις στην Εντατική ήταν περιορισμένες, πολλοί άνθρωποι σας έστελναν την αγάπη και την στήριξή τους με διάφορους τρόπους. Η θεία σας συχνά μας άφηνε φαγητό στο κατώφλι του σπιτιού. Η μία γιαγιά σας έπλεκε όμορφα πουλόβερ και παιχνίδια, ενώ η άλλη έστελνε ευχετήριες κάρτες. Μία φίλη με την οποία είχα να μιλήσω 10 χρόνια σας πήρε καθίσματα για το αμάξι. Ακόμη και ξένοι σας πρόσφεραν δώρα. Θα έρθει στιγμή που θα νιώσετε ότι δεν είστε αρκετοί. Πρέπει να ξέρετε ότι σας αγκάλιασαν με αγάπη από την πρώτη στιγμή της γέννησής σας και γίνατε αγαπητοί προτού ακόμα μιλήσετε, προτού κάνετε οτιδήποτε, προτού καν σας γνωρίσουν.

Η μαμά σας 

Απόδοση: Μαρία Κουρόγιωργα 
Συγγραφέας: Meghan Szylvian
Πηγή: http://www.huffingtonpost.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου