29 Ιουλίου 2014

Αύγουστος, ο θηλαστικός

Πίσω από γερμένα πεύκα προβάλλουν αμμουδερές παραλίες, έθνικ παρεό ριγμένα τάχα μου δίπλα σε σαγιονάρες, παιδικές πατούσες με λίγη άμμο, παιδικά χεράκια με επιμελώς ατιμέλητα μακραμέ βραχιόλια, ένα κουβαδάκι εκεί που σκάει το κύμα, κανένα ηλιοβασίλεμα, μια φέτα καρπούζι, ξέρεις τώρα, όλα αυτά που συνθέτουν το μεγαλειώδες ελληνικό καλοκαίρι. Πού να βγεις να πεις ότι η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, η πιο ελληνικά καλοκαιρινή, είναι διεθνώς η Εβδομάδα Θηλασμού; Πριν από ενάμιση μήνα, ξεκίνησα μια προσπάθεια ενημέρωσης για αυτό το ζόρικο θέμα που λέγεται Θηλασμός Πρόωρων. Και όλα αυτά τα κείμενα, που πολύ θα ήθελα να είχα διαβάσει πριν από 4 χρόνια, τα μάζεψα, τα συμμάζεψα και σκέφτηκα να τα ρίξω όλα μαζί σαν ένα στα πελάγη του ελληνικού διαδικτύου αυτή την πρώτη εβδομάδα του μαγευτικού Αυγούστου. Ύστερα όμως σκέφτηκα ότι τα πελάγη αυτές τις μέρες είναι πολύ γαλανά και το σημείωμα θα χαθεί. Προτού λοιπόν το στείλω σε γυάλινο μπουκάλι με την ελπίδα ότι τουλάχιστον μία θα το βρει, φτιάχνω εδώ έναν μικρό επίλογο με όλα αυτά που ίσως θέλετε να βρείτε, αναζητώντας τα δύσκολα του θηλασμού – σε περίπτωση που εσείς ή κάποια γνωστή σας προσπαθείτε να θηλάσετε το πρόωρο μωρό σας καλοκαιριάτικα. Σε αυτούς που σκέφτηκαν να μεταφέρουν την εβδομάδα των πανηγυρικών θηλασμών τον Νοέμβριο υποβάλλω τα σέβη μου, πλην όμως όσες γεννήσαμε πρόωρα, εκείνο τον μήνα έχουμε τα δικά μας θέματα. Κατά τα άλλα, καλό Αύγουστο. Με τις εικόνες που προανέφερα. Οι άλλες να γίνουν γρήγορα παρελθόν.

(και άλλα ερωτήματα)


Είναι ιδέα μου ή δεν με βοηθάνε αρκετά να θηλάσω; Εδώ.

Σε τι ωφελεί τελικά να θηλάσω το πρόωρο μωρό μου; Εδώ.

Μπορώ να δωρίσω το γάλα μου σε πρόωρα μωρά; Εδώ.

Γιατί με κάνουν να νιώθω άσχημα που δεν θήλασα; Εδώ.

Πώς μπορεί να βοηθήσει μία πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC; Εδώ.

Μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά μια μαμά με ένα πολύ πρόωρο μωρό; (και άλλες αλήθειες και ψέματα για τον θηλασμό των πρόωρων). Εδώ.

Υπάρχει δημόσιος φορέας που μπορώ να ζητήσω βοήθεια για τον θηλασμό; Εδώ.

Υπάρχει κάποια ομάδα στο Facebook που μπορεί να με βοηθήσει στην προσπάθειά μου να αντλήσω γάλα; Εδώ (Αν το αίτημά σας να μπείτε στην ομάδα καθυστερεί να εγκριθεί ή απορρίπτεται, επικοινωνήστε μαζί μου στο ίνμποξ του 31ebdomades).

Κάποιο site με βοηθητικό υλικό; Εδώ

Τι είναι το sns και πώς μπορώ να το εφαρμόσω; Εδώ.

Μπορεί κάποια μητέρα που θήλασε να μου δώσει πρακτικές συμβουλές, πώς να τα καταφέρω; Εδώ.

Υπάρχουν άλλες μητέρες που μπορούν να με εμπνεύσουν με την ιστορία τους; Ναι. Η Μαργαρίτα, η Αρτεμισία, η Χ. και η Κέλλυ.


Το 31 εβδομάδες ευχαριστεί ιδιαιτέρως όλους όσοι βοήθησαν για τη συγκέντρωση των πληροφοριών και του σχετικού υλικού και συγκεκριμένα: τους γιατρούς Γεώργιο Λιόση και Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου. Τις IBCLC Κατερίνα Μιχαηλίδου και Βίκυ Φαρδογιάννη. Την ομάδα υποστήριξης Θήλαστρο & Θηλασμός και την Κωνσταντίνα Γιαννιώτη. Και φυσικά όλες τις μητέρες που μοιράστηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες.

Kαλές διακοπές σε θηλάζουσες και μη!








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου