17 Ιουνίου 2015

Νιώθεις άσχημα;

Πώς επηρεάζεται η ψυχική υγεία των γονιών από τη γέννηση ενός πρόωρου.

Η γέννηση ενός μωρού φέρνει γενικά χαρά και ενθουσιασμό. Όμως επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν ψυχικά, σε σύγκριση με κάθε άλλο σημαντικό γεγονός της ζωής τους. Τότε μπορεί να συμβεί η γνωστή σε όλους μας, επιλόχειος κατάθλιψη. Στην Αυστραλία, παραδείγματος χάριν, το 16% των νέων μαμάδων και το 10% των νέων μπαμπάδων παθαίνει επιλόχειο κατάθλιψη -να σημειωθεί βέβαια ότι οι έρευνες για την ψυχική υγεία των μπαμπάδων είναι σημαντικά λιγότερες.

Σκεφτείτε λοιπόν, πόσο αυξάνονται αυτά τα ποσοστά ανάμεσα στους γονείς πρόωρων. Πρόωρη εγκυμοσύνη ορίζεται αυτή που το μωρό γεννιέται πριν από τις 37 εβδομάδες. Αρκετά πρόωρη αυτή που το μωρό γεννιέται πριν από τις 32 εβδομάδες. Τα συναισθήματα που περιγράφουν οι ίδιοι οι γονείς είναι φόβος, σοκ, σύγχυση, ανεκπλήρωτες προσδοκίες, η αίσθηση ότι είναι αβοήθητοι και πόνος για τον αποχωρισμό από το μωρό, όσο αυτό βρίσκεται στη ΜΕΝΝ. Το βάρος για τους πατεράδες μοιάζει μεγαλύτερο αφού δήλωσαν ότι νιώθουν διχασμένοι ανάμεσα στη φροντίδα του μωρού και της συντρόφου τους. Επομένως δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ποσοστά κατάθλιψης στους γονείς των πρόωρων είναι σημαντικά υψηλότερα από αυτά των γονιών των τελειόμηνων. Υπολογίζεται ότι αγγίζει το 40%.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι περιπέτειες για τις οικογένειες των πρόωρων δεν τελειώνουν με την έξοδο από το νοσοκομείο. Με μια μικρή έρευνα που κάναμε σε κοινούς γνωστούς μας, ανακαλύψαμε ότι οι μητέρες των αρκετά πρόωρων μωρών μπορούν να εμφανίσουν κατάθλιψη όταν τα παιδιά τους φτάνουν τα 2 ακόμα και τα 7 έτη. Οι ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς των πρόωρων αρχίζουν σιγά σιγά και έρχονται στην επιφάνεια.

Αν το μωρό σας γεννήθηκε πολύ νωρίς και νιώθετε ότι χρειάζεστε στήριξη αναζητήστε την. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχική υγεία των γονιών επηρεάζει την κοινωνική, συναισθηματική ανάπτυξη και συμπεριφορά των παιδιών τόσο κατά την προσχολική περίοδο αλλά και αργότερα. Επομένως η πνευματική ισορροπία πρέπει να υπάρχει για το καλό των γονιών αλλά και των παιδιών.

Απόδοση: Μένια Πέτση
Πηγή: www.mcri.edu.au

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου