19 Ιουλίου 2013

Πώς να θηλάσεις ένα πρόωρο μωρό


Όταν ξεκίνησα αυτό το μπλογκ ήθελα, εκτός από το να μοιραστώ τα συναισθήματά μου για το μεγάλωμα του παιδιού μου, να φανώ και λίγο χρήσιμη στις μητέρες που έχουν πρόωρα μωρά. Και αυτό δεν γίνεται μόνο με το να εκφράσεις όσα μπορεί να νιώθει και ο άλλος, αλλά και με την παροχή χρήσιμων πληροφοριών. Αφού λοιπόν μελέτησα το θέμα του θηλασμού κι αφού κατάφερα σε έναν ικανοποιητικό βαθμό να θηλάσω την κόρη μου, έστω και με συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, μέχρι την ηλικία των 5 μηνών, κατέληξα στη συλλογή μερικών συμπερασμάτων που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα.

ΑΝ ΘΕΣ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙΣ…

… μπορείς, όμως σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει το αντίστροφο. Αν δλδ δεν μπορέσεις να θηλάσεις, δεν σημαίνει ότι δεν το ήθελες ή ότι δεν το πάλεψες αρκετά. Οπότε ΜΗΝ νιώθεις τύψεις. Είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο, αν δεν έχεις επάνω σου το παιδί και αν είσαι στενοχωρημένη, το σύστημα να μην δουλέψει. Ενδέχεται όμως η επιθυμία σου να λειτουργήσει θετικά και δεν αποκλείεται να θηλάσεις και αποκλειστικά. Σου το εύχομαι.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

1) Ξεκίνα να αντλείς με το θήλαστρο γάλα μετά τον τοκετό. Το πρωτόγαλα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο και θρεπτικό για κάθε μωρό – πόσo μάλλον για το δικό σου. Κατάψυξέ το για να το πιει όταν είναι έτοιμο. Όσο πιο σύντομα μετά τον τοκετό αρχίσεις να αντλείς γάλα, τόσο το καλύτερο για την ποσότητά του.

2) Ζήτα βοήθεια από τις μαίες. Ξανά και ξανά. Ζήτα τους να σου δείξουν πώς λειτουργεί το θήλαστρο, πώς αποθηκεύεται το γάλα, ποιους κανόνες υγιεινής να ακολουθείς.

3) Προτίμησε κάποιο θήλαστρο με διπλή αντλία. Βοηθάει στην άντληση περισσότερου γάλακτος και μειώνει τον χρόνο που θα περνάς μαζί του.

4) Οκτώ με 10 φορές μέσα στο 24ωρο πρέπει να βγάζεις γάλα και τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν έχεις δίδυμα, κάντο 10 φορές. Ο νόμος της παραγωγής και της ζήτησης ισχύει και εδώ. Όσο συχνότερα αντλείς το γάλα σου, τόσο περισσότερο θα παράγεις.

5) Θα σου παίρνει περίπου μισή ώρα τη φορά, εκτός αν χρησιμοποιείς διπλή αντλία οπότε ο χρόνος μειώνεται στο μισό. Αν βλέπεις ότι το γάλα σου λιγοστεύει, χρησιμοποίησε το θήλαστρο εναλλάξ σε κάθε στήθος, επιστρέφοντας στο πρώτο μια και δυο φορές. Καθώς αντλείς, αλλά και προτού αρχίσεις, κάνε μασάζ στο στήθος σου (στο πλάι) για να βοηθήσεις το γάλα να βγει.

6) Η νυχτερινή άντληση είναι δυσβάσταχτη, όμως πρέπει να ξέρεις ότι το βράδυ παράγεται η ορμόνη που λέγεται προλακτίνη, βασική υπεύθυνη για την παραγωγή γάλακτος. Οπότε αξίζει να ξυπνήσεις τουλάχιστον μία φορά.

7) Θα παρατηρήσεις ότι μπαίνοντας στη μονάδα και ακούγοντας το κλάμα των μωρών το στήθος σου βαραίνει – έτσι λειτουργούν οι ορμόνες! Καλό είναι λοιπόν να βγάζεις γάλα όσο πιο κοντά στο παιδί σου γίνεται. Στα περισσότερα ελληνικά νοσοκομεία δεν επιτρέπεται να κάτσεις δίπλα στο μωρό για να κάνεις αυτή τη δουλειά, υπάρχει όμως ειδικό δωμάτιο. Ρύθμισε το πρόγραμμά σου έτσι, ώστε να βγάζεις γάλα κάθε φορά που πας να δεις το μωρό. Όταν αντλείς στο σπίτι, βοηθάει να βλέπεις μια φωτογραφία του παιδιού και να ακούς απαλή μουσική που θα σε χαλαρώνει.

8) Επιδίωξε την αγκαλιά του Καγκουρό. Μάθε τα πάντα γι’ αυτήν και ζήτα την από το προσωπικό επίμονα. Αυξάνει αποδεδειγμένα την παραγωγή γάλακτος, χώρια που βελτιώνει την υγεία του μωρού.

9) Αν το γάλα σου είναι λίγο ή μειώνεται, ζήτα τη βοήθεια κάποιας συμβούλου θηλασμού ή μιας μαίας. Θα σου δείξει τρόπους για να αυξηθεί. Βοηθάει πάντα να τρως καλά, τρόφιμα και γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά και πρωτεΐνες, όπως αβγά, κρέας με ζυμαρικά, αλλά και να προσλαμβάνεις αρκετή μαγιά μπίρας. 

10) Οι τελευταίες σταγόνες είναι πολύ ωφέλιμες, επειδή περιέχουν υψηλά ποσοστά λιπαρών. Σταμάτα την άντληση, μόνο αφού έχουν περάσει 1-2 λεπτά, χωρίς να τρέξει καμιά σταγόνα από το στήθος σου. 

+1) Ρώτησε το προσωπικό αν υπάρχει τράπεζα μητρικού γάλακτος (χλωμό, αλλά ποτέ δεν ξέρεις) απ’ όπου θα μπορούσες να πάρεις γάλα σε περίπτωση που το δικό σου δεν επαρκεί.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙΣ

1)  Θα βελτιώσει τη διάθεσή σου.
2)  Το γάλα των γυναικών που γέννησαν πρόωρα έχει ελαφρώς διαφορετική σύσταση από εκείνων που έκαναν τελειόμηνα παιδιά, τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες. Είναι πλουσιότερο σε βιταμίνες και μέταλλα και περιέχει λίπη κατάλληλα να απορροφηθούν από το πιο ανώριμο πεπτικό σύστημα του μωρού.
3) Αν το μητρικό γάλα ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός μωρού, φαντάσου πόσο θα ωφελήσει το δικό σου μωρό που είναι εκτεθειμένο στις ενδονοσοκομειακές  λοιμώξεις.
4)  Οι θηλαστικές κινήσεις – όταν εντέλει βάλεις το μωρό στο στήθος - βοηθούν τους μυς του κεφαλιού να αναπτυχθούν ταχύτερα και να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην ομαλότερη ανάπτυξη του κρανίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου